Založ si blog

Otrepaná Báthoryčka neotrepaným štýlom

Po dlhšom čase som sa zase raz vybrala za kultúrou do slovenského divadla.  Tentokrát padla  voľba  na bratislavskú Novú scénu a pôvodný slovenský muzikál s pomerne prevarenou a otrepanou témou- krvavá grófka, teda Báthoryčka . Zaujímalo ma predovšetkým, ako sa s námetom, ktorý na nás skáče z každej strany, popasovali tvorcovia diela.

Čo ma zarazilo hneď v úvodných minútach? Napriek dynamickým melódiám bol začiatok pomalý, lenivý a zbytočne dlhý. Ocenila som však retrospektívne poňatie, čiže príbeh začínal koncom a spolu s predstaviteľ mi sme sa vracali do minulosti, kedy sa mladá Alžbeta vydávala. V niektorých momentoch bol rušivým elementom hudba, ktorá znela moderne a nehodila sa do prostredia šestnásteho storočia. Celkovo však hudbu hodnotím kladne- kde bolo treba dynamiku, bola dynamická, v pomalých áriách bola jemná a výrazná, človeku utkvela v pamäti, čo sa pri mnohých predstaveniach na prvé zhliadnutie nestáva. Trochu negatívnejšie na mňa pôsobili texty piesní, ktoré postrádali originalitu a obsahovali príliš veľa klišé a genitívnych metafor- samé tŕne túžby, rieky života, plamene lží, tiene lásky, či krajiny kvetín… Nie som veľkým fanúšikom podobných kvetnatých vyjadrení, ktoré sú často pridávané iba preto, lebo sa rýmujú

Na čom však nenájdem jediné mínus či negatívum, bola company. Originálne dynamické choreografie, fantastickí tanečníci, neuveriteľné figúry temnej tanečnej trojice, ktorá si z fyzikálnych zákonov a zemskej príťažlivosti nič nerobila… Myšlienky vyjadrené tancom pôsobia oveľa lepšie, ako nasilu vymýšľané sentimentálne texty. Ocenila som aj tanečný prídavok.

Hoci bolo počuť i cítiť, že hlavná predstaviteľka Alžbety Báthoryovej, Katarína Hasprová, už v poslednej piesni siahala na dno svojich síl, nemožno sa tomu čudovať. Počas celých dvoch hodín predvádzala famózny výkon, či už v spievanom alebo hovorenom slove.  Čo však tvorcovia nedomysleli, bola jej prvá pieseň. Diváci na ňu čakali skoro do polovice prvého dejstva, i keď veľakrát vyzeralo, že už-už to bude. Nakoniec sme sa dočkali, no hlavnej postave mohli dať priestor aj trochu skôr.

Čo sa týkalo celkového poňatia príbehu, autori zobrazili legendárnu grófku ako nešťastnú a opustenú ženu, ktorú ku krvavým zločinom dohnali okolnosti. Ku koncu som mala dokonca pocit, že jej sudcovia sú nespravodliví a dávajú jej poznať veľkú krivdu. Divák takmer súhlasil s Báthoryčkinými  slovami vo finálnej piesni, že nič neľutuje, lebo vďaka tomu všetkému prežila vo svojom živote aspoň kúsok šťastia.

Počas predstavenia som sa zamyslela predovšetkým nad tým, akou legendou sa stal príbeh, ktorý nie je podložený jediným priamym dôkazom. Ako všetci veríme tomu, že to bola pravda, hoci pravdepodobne išlo iba o spiknutie, ktorým cieľom bolo získať majetky opustenej a nikým nechránenej ženy. Možno ale to je na tom všetkom také kúzelné, že skutočná pravda ostáva zakrytá tajomstvom.

Viva amor! …alebo Carmen z Karlína

01.05.2011

V októbri 2008 prišlo na dosky Hudobného divadla Karlín veľkolepé muzikálové predstavenie, plné spevu, tanca, no predovšetkým vášne a emócií. Hudba amerického skladateľa Franka Wildhorna doplnená českými textami Adama Nováka (anglický text vyšiel z pera Jacka Murphyho) vytvára inscenáciu, ktorá prinúti diváka zatajiť dych a s napätím očakávať každú [...]

Dvojnásobne historický deň mojimi očami

29.04.2011

Pozerám hokej. Zatiaľ to vyzerá na zápas, v ktorom mi viac ako bezgólový stav na konci prvého dejstva vadili dementní diváci, ktorí svojimi inteligentnými pokrikmi narušili pietnu chvíľu ticha za obete Japonskej katastrofy. Zápas, v ktorom sme očividne lepší, sa zatiaľ vlečie, ale ja ako flegmatik, hoci zaprisahaný fanúšik, to veľmi neriešim. Hoci by sme hrali aj [...]

Bla, bla a tak dál? Nie v Robinovi…

25.02.2011

Zase ma raz potešilo pražské Divadlo Kalich a vyšlo si na výlet do hlavného mesta Slovenska, aby sa trošku pochválilo s dielom, ktorým od septembra ohuruje divákov na svojich divadelných doskách. Muzikál starého známeho autorského tímu Soukup-Osvaldová (ich najznámejším spoločným počinom je Johanka z Arku, ktorú mohli bratislavskí diváci zhliadnuť začiatkom [...]

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Boroďanka, vojna na Ukrajine

ONLINE: Pokračujú tuhé boje o Očeretine. Ukrajina dúfa, že americká pomoc zvráti situáciu na fronte

28.04.2024 07:15, aktualizované: 08:52

Ukrajina očakáva, že zahraničná vojenská pomoc vrátane munície a zbraní pomôže zvrátiť situáciu na frontoch v Bachmute a Avdijivke aj v iných oblastiach.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 9678x
Priemerná čítanosť článkov: 1613x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy